Далеч не всички  граждани  знаят какви са правомощията на кмета

...
Далеч не всички  граждани  знаят какви са правомощията на кмета
Коментари Харесай

Абсурдни жалби: Кмете, намери ми ченето в рейса!

Далеч не всички  граждани  знаят какви са пълномощията на кмета и неговите заместници и  от време на време, когато им припари чергата, ги възприемат като последна инстанция или арменския  поп. А някои от по-възрастните, възпитани при соца, са уверени, че властта би трябвало да взема решение и най-дребния им битов въпрос. Така до кметовете доближават необикновени и неуместни тъжби, които будят смях и неразбиране.  

Зам.-кметът  по просвета и туризъм Александър Държиков споделя, че в първия мандат, когато отговаряше за превоза, публичния ред и сигурността, са го свързали  като на пожар по телефона със службата за изгубени движимости. „ Молбата беше  твърде необикновена. Силно обезпокоен, жител търсеше подпомагане, че  в рейс № 116 е загубил  изкуствено чене. Говореше съществено, по тази причина незабавно разпоредих инспекция ”, разказа случката  Държиков, фамозен със своята сърдечност към хората.

Служителите  претърсили всички автобуси по линия № 116, разговаряли с кондукторите, но по този начин и не са намерили ченето.

Известният пастир от Коматево Аврам Аврамов пък беше шашнал преди време общинарите с молба да му разрешат протест  пред постройката на Общината, на който да си докара стадото.  Отказаха му, тъй като в по-голямата част на Пловдив е неразрешено развъждането на селскостопански животни. Въпреки това непокорният пастир се  появил под прозорците на кмета Иван Тотев с  пет-шест  кози. Протестиращите бяха културно помолени от полицията да се приберат по живо-по крепко вкъщи.

Александър Държиков си спомня и за още един куриоз. Възрастна  жена от  улица „ Отец Паисий ”  искала обезщетение от Общината,  че в резултат на мощен звук от зарята на Нова година кучето  починало. В администрацията много се двоумили как  по най-коректния метод да отговорят на дамата, че няма закон, по който да  компенсират загубата.  Ала  веднага реагирали на сигнал, че в един от жилищата в " Източен " се гледат коне. При инспекцията в действителност  установили, че в жилище на втория етаж са настанени две кобили.   

Кметът на „ Северен ” инженер Ральо Ралев, който всеки вторник приема жители с целия си екип,  също  се е чудел по какъв начин да реагира на необикновени тъжби. Веднъж една жена му се е оплакала, че в личния  апартамент някой  сменя балатума.  Сваля новия и поставя остарял.  „ Попитах я дали има СОД и тя ми отговори, че се принудила да се включи в системата за защита и че  сотаджиите  дават ключа  на крадците ”, спомня си Ралев.   Един дядо пък  се е жалил на районния кмет, че  плащал високи сметки за ток, защото комшията му точел тока. „ Зачудих се - по какъв начин по този начин се точи ток? Съседът дупка в стената ли е направил и си е прокарал кабел? А той ми отвръща: „ Направо през стената го точи ”, смее се кметът. 

В квартал „ Захарна фабрика ” пък притежател на втория етаж в къща  искал администрацията на „ Северен ” да се намеси, тъй като комшията под него построил сред двата етажа плоча. Твърдял, че била противозаконна, тъй като къщата била  правена с гредоред,  и искал  районният кмет да я събори. „ Изпратихме на място строителни техници да ревизират. Специалистите се произнесоха, че с цел да е законно всичко, би трябвало да се събори къщата.  Накрая двамата съседи седнаха на маса и си стиснаха ръце да живеят заедно и в мир ”, радва се на хепиенд инж. Ралев.

От  кмета на „ Централен ” Георги Стаменов един от живеещите в региона поискал  да понижи жегата на бул. „ Руски ” през лятото.  В емоционалното  си писмо  гражданинът изтъквал и сериозен претекст - че  в единия край  на булеварда, до колелото на гарата, е измерил плюс  34 градуса, а в другия, до кръстовището с бул. „ Шести септември ”  - плюс 37. Положението е нетърпимо, неотложно вземете ограничения, алармирал администрацията  будният пловдивчанин.

Друг гражданин на региона внесъл тъжба да му се анулира санкцията,  че е паркирал колата си на тротоара. „ Посочваше и претекст - че му е комфортно да оставя автомобила навръх този тротоар ”, цитира Георги Стаменов. Жалбата е била изпратена до Общинска полиция и Общинска защита, с цел да преценяват по какъв начин да реагират.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР